• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/Haber-Tekniker-1805708642985868/
  • https://www.twitter.com/habertekniker
Şevket GÖLÜK
yazarSevket@yandex.com
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE MESLEKİ DAYANIŞMA
21/03/2014

İnşaat sektörü medeniyetleri yaratan bir sektördür. İnşa edilen yapılar medeniyetlerin izdüşümünü yansıtmakta ve beraberinde gelişmişliğin göstergesi sayılmaktadır. Kültürel, ekonomik, sosyal ve benzeri özellikler nasıl ki medeniyetlerin soyut yanını gösteriyorsa, binalar, yollar, köprüler ve diğer sosyal yaşam alanlarında somut yanına işaret etmektedir. 

Ülkemiz ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörü gerek çalışan insan sayısı gerekse kullanılan malzeme açısından çok büyük bir sektör olup bu büyüklüğünden dolayı tüm çalışanların senkronize olarak adeta bir saatin akrep ve yelkovanı gibi uyumlu çalışması gerekmektedir. 

Ülkemizde inşaat sektöründe maalesef mesleki örgütlenmesini yapılandırmış ve tamamlamış sadece mimar ve mühendislerdir. İnşaat sektöründe çalışan ve üreten Teknik Öğretmenler, Teknikerler,  Teknisyenler ve İşçiler mesleki örgütlenmelerini tamamlayamamışlar hatta sektörde birçok unvan yok sayılmıştır. 

Ülkemizde mesleki dayanışmanın en iyi ve en güzel örneği olarak sağlık sektörünü ve çalışanlarını gösterebiliriz. Öğretim üyesi, Doktoru, Sağlık Teknikeri, Hemşire ve Sağlık Teknisyeni gibi birçok değişik ünvanlı meslek personeli çeşitliliği olduğu halde gerek mesleki dayanışma gerekse mesleki çalışmalarda ve meslek haklarını savunma yönünde çok güzel çalışma ve faaliyetler yapmaktadırlar. Zaten doğru olan ve her meslekte de olması gerekende budur.

 

Birbirini sevmeyen, hoşgörü sahibi olmayan, birbirinin haklarına saygı göstermeyen insanların ve meslek çalışanlarının dayanışma içinde olamazlar. Her mesleğin üyeleri, mesleğin icrasında karşılaştıkları sorunları çözümlemek, mesleğin gelişmesini ve toplum nezdinde daha saygın bir konuma ulaşmasını sağlamak gibi amaçlarla, yardımlaşma ve dayanışma içinde bulunmak zorundadır. 'Birlikten kuvvet doğar' düşüncesi ile aynı sektörde çalışan meslek üyelerinin birlik ve beraberlik içerisinde, ortak amaçlara ulaşmaları için, dayanışma halinde olmaları kaçınılmazdır. Her meslek üyeleri için geçerli olan dayanışma, inşaat sektörü çalışanları açısından çok daha önemlidir. Çünkü inşaat sektörü çalışanlarının mesleğinin kamu hizmeti niteliği gereği başta mühendislere ve Teknikerlere ve Teknisyenlere yüklenen sorumluluklar ve buna paralel olarak riskleri çok büyüktür. Üstelik bu Riskler, deneyimli-deneyimsiz tüm sektör çalışanları için geçerlidir. İşte herkesin aynı durumda olduğu böyle bir çalışma ortamında, meslek üyelerinin birbirleri ile dayanışması ve yardımlaşması da hayati bir konu haline gelmektedir. Yapılacak tüm mesleki çalışmalarda meslek çalışanları olarak bir araya gelebilmeli ve mesleki örgütü bulunmayan meslek çalışanlarına destek olunmalı ve mesleki gelişmelerine yardımcı olunmalıdır.

 

Ülkemiz topraklarının ve nüfusunun büyük bir bölümü deprem tehlikesi altındadır. Ülkemizde 1900’lü yılların başından günümüze otuza yakın büyük ölçekli deprem meydana gelmiş ve resmi kayıtlara göre 100 bin civarında insanımız hayatını kaybetmiştir. Ülkemizde marmara bölgesinde yaşanan 1999 depremleri devlet için bir milat olmuş, güvenli yapı üretimi, yapı denetimi sistemi ve ilgili mevzuat tartışmaları inşaat sektörü gündeminin ilk sırasında yer almaya başlamıştır.

1999 yılından beri artarak önem kazanan inşaat sektörü ve çalışanları için günümüze kadar birçok kanun ve yönetmelikler çıkarılmıştır. Bu çıkarılan kanun ve yönetmelikler yeterli olmasa da ilk olarak tüm sektörü ve sektör çalışanlarını kucaklayacak şekilde tasarlanmış ve ön hazırlıkları yapılmışta olsa maalesef çıkartılan birçok kanun, gerek yasallaştıktan sonra gerekse kanunlaşma aşamasına bazı güçlerin müdahalesiyle eksik veya tek yönlü kalmıştır. Bu çıkartılan kanun ve yönetmeliklerin ve daha da çıkartılması gereken diğer kanun ve yönetmeliklerin gerek sektörün, gerekse sektör çalışanlarının ve en önemlisi de kullanıcıların haklarını koruyacak ve en temel ihtiyaçlara cevap verecek şekilde düzenlemesi için tüm ilgili kurum ve sektör temsilcilerine büyük görevler düşmektedir.

Birbirimize tahammülümüz olduğu ve mesleki dayanışmayı kendimize ilke edindiğimiz sürece hep güçlü kalacağımızı unutmayalım. Mesleki dayanışma içinde olduğumuz süre içinde hep kazanan bizler ve emeğimizi ortaya koymuş olduğumuz inşaat sektörü olacaktır.


Şevket GÖLÜK
Yazar & Web Editörü & Tekniker & Proje Tasarımcısı & Enerji Uzmanı 
http://sevketgoluk.blogspot.com.tr
https://www.facebook.com/sevketgoluk
https://twitter.com/sevketgoluk
https://www.instagram.com/sevketgoluk
 

  

 

 



1662 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

MADEN KAZALARI, KADER VE TEDBİRLER - 25/04/2023
Madencilik sektöründe çalışanlar eğitilse ve güvenlik önlemleri alınsa da, maden ocaklarında mekanize üretim yerine emek yoğun çalışılması nedeniyle, madencilikte ölümlü iş kazası sıklığı oldukça yüksektir.
ÜRETTİĞİMİZ ENERJİMİZ KADAR GÜÇLÜYÜZ - 24/09/2022
Enerji ihtiyacımızın yaklaşık %50’sini dışarıdan karşıladığımız resmi verilere göre de sabit olup, bu veriler bize enerji kullanımımızda dışarıya yüksek oranda bağlı olduğumuzu ortaya koymaktadır.
ANADOLU’DA YAKILAN TEKNİKER MEŞALESİ - 28/03/2022
Teknikerler olarak her ne olursa olsun bizler ülkemizi, bayrağımızı, vatanımızı seviyoruz. Bu sevgimizi ekonomimize, teknolojimize ve üretimimize yüksek oranda katkı sağlayarak göstermeye her daim hazırız.
PROJE YÖNETİMİ - 06/01/2022
Proje yönetimi yapılan işin mutlak başarı ile sonuçlanması için olmazsa olmaz bir yöntem şekli olup günümüz çağında önemi daha iyi anlaşılmaya başlamış ve önemi giderek te artmaktadır.
PANDEMİ SÜRECİNDE ÇALIŞANLARIN GÜVENLİĞİ - 07/07/2021
Pandemi dönemlerinde çok etkilenen kesimler çalışanlar olmaktadır. Uluslararası Çalışma Örgütü(ILO) istatistiklerine göre dünya geneli çalışan sayısı 3,3 milyar olup salgınlarda etkilenecek olan yüksek riskli işlerde 1.25 milyar insan çalışmaktadır.
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE TEKNİKER İSTİHDAMI - 18/03/2021
Sektörde Mühendis, Teknik Öğretmen, Tekniker, Teknisyen ve Ustalar gibi unvanlı teknik insan gücü çalışmakta olup, sayısal orana bakıldığında birinci sırada vasıfsız işçiler ve ustalar çalışmakta iken ikinci sırada da Teknikerler çalışmaktadır.
DEPREM DEĞİL DENETİMSİZ BİNALAR ÖLDÜRÜR - 15/09/2020
Ülkemiz insanları ve ülke yönetiminde söz sahibi olan kurum/kuruluşlar deprem sonrası acil müdahaleleri, açılan yaralarımızı sarmayı öğrendi ama deprem öncesi yapılması gerekenleri öğrenemedi.
ÇALIŞMA HAYATINDA İŞ BULMA ÜMİDİMİZ YOK OLUYOR - 26/05/2020
İş bulmak ve çalışmak ilk olarak bireysel olarak insanların kendi yaşamlarını ve aile bireylerini yaşamlarını devam ettirebilmesi için tüm ülke insanlarımızın temel hedef ve ihtiyacıdır.
2019 YILININ GENEL ANALİZİ - 05/01/2020
Geriye dönüp baktığımızda günlerin, haftaları, haftaların ayları kovaladığı hızla geçip bir yıl yaşadığımızı da düşünsek aslında millet olarak zor bir yıl geçirdik.
 Devamı
DUYURU PANOSU
Radar Elektronik - Ankara
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Hava Durumu
TİMBİR & BHA
Kurumumuz, TİMBİR üyesi ve BHA Abonesidir