• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/Haber-Tekniker-1805708642985868/
  • https://www.twitter.com/habertekniker
Şevket GÖLÜK
yazarSevket@yandex.com
ÜLKEMİZDE ve GÜNÜMÜZDE TEKNİKERLİK MÜCADELESİ
12/01/2019

Gelişmiş bir ülkenin varlığı ve geleceği eğitimli insan sayısı ile doğru orantılıdır. Her daim bilhassateknoloji çalışmalarına ve bilimsel çalışmalara insanları yönlendirmek ülke kalkınmasına ve geleceğine yapılabilecek en önemli yatırımdır.

Yaşamakta olduğumuz stratejik ve güzel ülkemiz de kimsenin bir şüphesi olmasın ki; Türkiye'nin yüksek teknik eğitimli teknik eleman potansiyeli olan Teknikerlerin üretim ve gelişim potansiyeli harekete geçirildiğinde Türkiye bulunduğu yerden daha yukarıya çıkacaktır.

Hızla değişen ve gelişen dünyamıza ayak uydurabilmek için toplumların ve bireylerin donanımlarının çok iyi olması gerekiyor. Eğitim politikaları yapılırken gelecek seçimi değil, gelecek kuşağı düşünmek zorundayız.

Eğitim, bir ülkenin geleceğinin vegelişmesinin güvencesidir. Gelişmiş ülkelere bakıldığında göreceksiniz. Mesleki ve teknik eğitim ve mezunlarının istihdamı hükümetlerin çözülmesi gereken öncelikli politikaları arasındadır.

Ülke gündeminde etkili olan siyasiparti yöneticilerimiz ve büyük sanayicilerimiz teknik eğitimle ilgili birtoplantıda konuşmacı olduğunda ilk olarak teknik eğitimin öneminden nitelikli eleman öneminden bahsederek söze başlarlar. Fakat atılması gereken adımları atmazlar böylece üç milyon nitelikli ve sektörlerin ana aranan teknik meslekipersoneli olan Teknikerlerin ülke kalkınmasında alması gereken görev ve sorumluluklardan uzak kalmalarına yol açarlar.

Ülke yönetimimizde söz sahibi olan siyasetçiler ve yöneticilerimiz ülkenin olmazsa olmazı, ekonominin, sanayinin, teknolojinin, üretimin olmazsa olmazları teknik eğitim alan Teknikerlere sahip çıkmaları artık zorunluluktur. Teknikerler olarak her ne olursa olsun bizler ülkemizi, bayrağımızı, vatanımızı seviyoruz sevmeye devam edeceğiz.

Doğup büyüdüğümüz, okuduğumuz, iş sahibi olduğumuz Teknikerlik ünvanımız ile ülkemizin kalkınması, gelişmesi için daha çok üretmesi için ve ekonomik bağımsızlığı için var gücümüz ile durmaksızın çalışacağız.

2019 Yılına girmiş olduğumuz şu günlerde meslek yüksek okulu mezunu Teknikerler adına yeni girişimler ve yeni atılımlar yapıldığını Teknikerler olarak memnuniyetle görmüş bulunmaktayız.

1993 yılında Selçuk Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulundan Tekniker ünvanı alarak mezun oldum ve Teknikerlik mücadelesine 1995 yılında mevcut Elektrik-Elektronik Teknikerler Derneğine (EL-TEK) ilk önce üye olarak sonraki dönemlerde de yöneticisi olarak devam ettim. Yıllar geçtikçe bu mücadelenin dernek çatısı altında devam edemeyeceğini ve Türkiye’de bir çok Tekniker derneğinin mevcut olduğunu görünce bir araya gelmek ve daha güçlü mücadele sürdürebilmek için İnşaat Teknikerleri Derneği, Elektrik Teknikerleri Derneği, Makina Teknikerleri Derneği, Harita Teknikerleri Derneği, Tekder, Meyotek, Teksav, Rize Fen Adamları, Sağlık Teknikerleri Derneği, Telekom Tekniker Derneklerinin yönetici ve  üyeleri ile bir araya gelmemizin gerekliliğini müzakere ettik ve uzunca ele aldık. Sonucunda da bazı dernek yöneticileri küçük olsun bizim olsun mantığıyla maalesef derneklerini kapatıp gücümüze güç katmaktan vazgeçtiler. Bazı dernek yöneticileri birlik çalışmalarından ayrılsa da mevcut Tekniker derneklerinden kendini fesih eden dernek yönetici/üyeleri ile birlikte bir olalım daha güçlü olalım hedefiyle 1999 yılında tüm teknik programlarından mezun olan Teknikerleri kapsayacak olan ve benimde kurucu üyesi olduğum Teknikerler Birliği Derneği'ni kurduk.

Teknikerler Birliği Derneği’nin kurulmasıyla güçlü yapısı ve ünvan çeşitliliğiyle daha dinamik ve daha etkinolarak bir çok işler yaptık. Bilhassa biz Teknikerler için önem arz edenmesleki oda kurmak, görev, ünvan ve yetki konularında odaklanarak birçok çalışmalara, konferanslara ve panellere imza attık. Büyük fedakârlıklar ile yapılan faaliyet ve çalışmalar sonucu Türkiye’de mevcut Tekniker dernekleri arasında en çoküyesi olan, birçok ilde şubesi bulunan en faal tek ve en güçlü mesleki derneği olduk.

Yıllar içerinde yapılan faaliyet çalışmalarında bir çok siyasi yetkililer ile çözüm noktasına görev alan bir çokkamu yöneticisiyle görüşüldü, bu görüşmelerde bir çok sorunlarımız ve çözümönerilerimiz sözlü olarak anlatıldı ve yazılı olarak ta verildi. Bu görüşme,ziyaret ve toplantılar sonucu verilen sözlerin tutulmadığı ve hep Türkiye gündemi sıralamasına hızla aşağılarda kaldığını gördük. Teknikerler Birliği Derneği çatısı altına sorunlarımızın ve çözümlerinin kamuoyuna duyurulması noktasında ulusal TV kanalları ve ulusal gazeteler ile görüşüldü, açık havabasın açıklaması da yapıldı, birçok ilde yasal eylemlerde yapıldı.

Teknikerler Birliğinin kurulduğu 1999 yılından 2018 yılına geldiğimizde ülkemizde meslek yüksek okulu mezunu sayısı her yıl artarak üç milyon sayısına ulaştı. Bu kadar yüksek mezun sayısına ulaşan ve yüzlerce mesleki ünvanı olan Teknikerlere dernek statüsünde hizmetvermek zorlaştığı ve daha etkin çalışmalar yapmak adına 22 Ekim 2018 tarihinde Siirt ilinde yapılan Teknikerler Birliği Başkanlar Kurulu toplantısında dernekçalışmalarının bazı noktalarda yetersiz olduğu vurgulanarak Tekniker Dernekleri Federasyonunun kurulması kararı alındı.

İlk olarak Teknikerleri federasyon çatısı altına toplamak ve bir sonraki hedef olarak ta federasyon çalışmalarını konfederasyon çatısı altına taşımak günümüzde zaruri bir hal almış olup buçalışma ve faaliyetler içerisinde bulunan tüm Tekniker meslektaşlarıma kolaylıkve başarılar diliyorum. İkinci olarak ta elimizi taşın altına koyma adına hepimizin bu yeni atılım ve oluşuma omuz vermemiz gerekliliğinin altını çiziyor ve tüm Tekniker meslektaşlarımızı ilimizde kurulacak olan meslek orjinli Tekniker derneklerimize başta üye olamaya daha da önemlisi birlikte çalışmaya davet ediyorum.


 

 

Şevket GÖLÜK

Yazar & Web Editörü & Tekniker & Proje Tasarımcısı & Enerji Uzmanı

http://sevketgoluk.blogspot.com.tr

https://www.facebook.com/sevketgoluk

https://twitter.com/sevketgoluk

https://www.instagram.com/sevketgoluk 

 

 

 



2048 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

MADEN KAZALARI, KADER VE TEDBİRLER - 25/04/2023
Madencilik sektöründe çalışanlar eğitilse ve güvenlik önlemleri alınsa da, maden ocaklarında mekanize üretim yerine emek yoğun çalışılması nedeniyle, madencilikte ölümlü iş kazası sıklığı oldukça yüksektir.
ÜRETTİĞİMİZ ENERJİMİZ KADAR GÜÇLÜYÜZ - 24/09/2022
Enerji ihtiyacımızın yaklaşık %50’sini dışarıdan karşıladığımız resmi verilere göre de sabit olup, bu veriler bize enerji kullanımımızda dışarıya yüksek oranda bağlı olduğumuzu ortaya koymaktadır.
ANADOLU’DA YAKILAN TEKNİKER MEŞALESİ - 28/03/2022
Teknikerler olarak her ne olursa olsun bizler ülkemizi, bayrağımızı, vatanımızı seviyoruz. Bu sevgimizi ekonomimize, teknolojimize ve üretimimize yüksek oranda katkı sağlayarak göstermeye her daim hazırız.
PROJE YÖNETİMİ - 06/01/2022
Proje yönetimi yapılan işin mutlak başarı ile sonuçlanması için olmazsa olmaz bir yöntem şekli olup günümüz çağında önemi daha iyi anlaşılmaya başlamış ve önemi giderek te artmaktadır.
PANDEMİ SÜRECİNDE ÇALIŞANLARIN GÜVENLİĞİ - 07/07/2021
Pandemi dönemlerinde çok etkilenen kesimler çalışanlar olmaktadır. Uluslararası Çalışma Örgütü(ILO) istatistiklerine göre dünya geneli çalışan sayısı 3,3 milyar olup salgınlarda etkilenecek olan yüksek riskli işlerde 1.25 milyar insan çalışmaktadır.
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE TEKNİKER İSTİHDAMI - 18/03/2021
Sektörde Mühendis, Teknik Öğretmen, Tekniker, Teknisyen ve Ustalar gibi unvanlı teknik insan gücü çalışmakta olup, sayısal orana bakıldığında birinci sırada vasıfsız işçiler ve ustalar çalışmakta iken ikinci sırada da Teknikerler çalışmaktadır.
DEPREM DEĞİL DENETİMSİZ BİNALAR ÖLDÜRÜR - 15/09/2020
Ülkemiz insanları ve ülke yönetiminde söz sahibi olan kurum/kuruluşlar deprem sonrası acil müdahaleleri, açılan yaralarımızı sarmayı öğrendi ama deprem öncesi yapılması gerekenleri öğrenemedi.
ÇALIŞMA HAYATINDA İŞ BULMA ÜMİDİMİZ YOK OLUYOR - 26/05/2020
İş bulmak ve çalışmak ilk olarak bireysel olarak insanların kendi yaşamlarını ve aile bireylerini yaşamlarını devam ettirebilmesi için tüm ülke insanlarımızın temel hedef ve ihtiyacıdır.
2019 YILININ GENEL ANALİZİ - 05/01/2020
Geriye dönüp baktığımızda günlerin, haftaları, haftaların ayları kovaladığı hızla geçip bir yıl yaşadığımızı da düşünsek aslında millet olarak zor bir yıl geçirdik.
 Devamı
DUYURU PANOSU
Radar Elektronik - Ankara
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Hava Durumu
TİMBİR & BHA
Kurumumuz, TİMBİR üyesi ve BHA Abonesidir