• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/Haber-Tekniker-1805708642985868/
  • https://www.twitter.com/habertekniker

Teknikerler Birliği (eski) Genel Başkanı ve HaberTekniker.com haber portalımızın yazarı olan Sayın Şevket GÖLÜK son günlerde sürekli gündemde bulunan Meslek Yüksek Okullarının ana sorunları ve çözüm önerileri hakkında basın açıklaması yaptı.

Global dünya düzeninde yeni ekonominin dinamikleri içerisinde rekabet gücünün artırılmasında genel olarak eğitimin, özel olarak da mesleki teknik eğitimin ayrı bir önemi bulunmaktadır.Bu nedenle mesleki teknik eğitimin ve meslek yüksekokullarının kalitesinin artırılması, eğitim istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi öncelikli gündem maddeleri arasında yer almalıdır.

Dünya dinamikleri ve yaşamakta olduğumuz ülkemiz Türkiye’nin kendi iç dinamikleri sonucunda ülkemizde yüksek öğretime olan talep her geçen gün artmaktadır. Ülkemizin nüfus yapısı itibarıyla bu talebin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini söyleyebiliriz. Bizler bu talebi karşılayabilmek için bir yandan yüksek öğretim kurumlarının sayısını artırırken bir yandan da kapasite artışını teşvik etmeliyiz.

Türkiye’de halen T.C. üniversitelerine bağlı olarak eğitim/öğretim veren 800 meslek yüksekokulu (MYO) bulunmakta olup, bunun da % 90’ını devlet üniversiteleri bünyesinde yer almaktadır.

Bu Meslek Yüksek Okullarımızda 215 farklı program türü olmak üzere 7 bin üzerinde programda eğitim verilmektedir. Açık öğretim ön lisans programları da dahil edildiğinde yaklaşık 1,5 milyon öğrencimiz bulunmaktadır. Ön lisans eğitiminde ya da meslek yüksekokullarımızda okuyan öğrencilerimiz, yüksek öğretimde okuyan öğrencilerimizin yüzde 30’una karşılık gelmekte olup buda oldukça önemli bir oran oluşturmaktadır.

Meslek Yüksek Okulları ile ilgili dolayısıyla bu büyüklüğe erişmiş yapının bundan sonra nasıl büyümesi gerektiği ve kalite süreçleri konusunu masaya yatırmamızın da zamanı gelmiştir.

Staj konusundan uygulama ve iş yeri eğitimine, mezunların istihdamına ve meslek yüksekokullarının algı ve imaj sorunlarına kadar birçok farklı sorunu tartışmamızın ve çözüm yolu arayışına girmemizin zamanı geçmektedir. Amacımız bütün bu sorunları masaya yatırarak, bütün paydaşlarla sorunları tespit etmek ve çözüm yolunda politikalar geliştirerek bunları hızla uygulamaya koymak olacaktır.

2011 yılında kabul edilen 6111 sayılı yasayla mesleki ve teknik eğitim konusunda önemli bir açılım meydana geldiğini ve meslek yüksekokulu eğitiminin yarısının okulda yarısının da iş yerlerinde yapılmasına olanak sağlayacak bir sistem getirildi, öğrencilerin sigortalanması ve ücretlendirilmesi konusunun çözüldü ancak bunun uygulamasında yaşanan birtakım sorunları hızla giderecek mekanizmaları da yaratmak zorunda olduğumuzu belirtmeliyim.

Meslek Yüksek Okulların lisans programlarına dikey geçiş yoluyla geçmek isteyen öğrenciler, dikey geçiş sınavlarına girmekteler. Bizler yaptığımız titiz çalışmalarla her yıl ne kadar fazla kontenjan yaratabiliriz sorusuna cevap aramalıyız. Nitekim 2012 yılında 29 bin olan kontenjan, 2013 yılında 35 bine çıkmış, bu yıl da önümüzdeki yıllarda da bu sayı artacak ve daha çok Meslek Yüksek Okulu öğrencisinin lisans programına devamı başarılmış olacaktır.

Son yıllarda Meslek Yüksek Okullarına da yerleşme oranlarında düşüşler gözlemlenmektedir. Meslek Yüksek Okullarındaki doluluk oranları, geçen yılın rakamlarıyla söylediğimizde yüzde 80’de kalıyor. Yeni meslek yüksekokulu programı açarken ister program ister kuruluş düzeyinde değerlendirmeler yapılmalı ve Türkiye’de o programın yüzde 80 doluluk oranı varsa açılması izin verilmelidir.

 

 

Teknik eğitime verilen önemi artırmak ve güçlendirmek için YÖK bünyesinde bütün mesleki ve teknik eğitimi koordine edecek bir birim oluşturulmalıdır.

Meslek Yüksek Okullarında eğitim/öğretim gören öğrenci sayılarına baktığımızda öğrenci sayılarında son derece olağanüstü bir büyüme var. Bu büyümeyi niteliksel bir büyümeye dönüştürmek, kalite süreçlerini tartışmaya açmak gerekmektedir. Bu kapsamda Meslek Yüksek Okulları paydaşlarıyla sorunlar hızla masaya yatırılmalı ve eylem planlarına dönüştürülmelidir.

 

Şevket GÖLÜK

Teknikerler Birliği Kurucu Üyesi ve (eski) Genel Başkanı

Yazar & Enerji Uzmanı

Tekniker









736 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
DUYURU PANOSU
Radar Elektronik - Ankara
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Hava Durumu
TİMBİR & BHA
Kurumumuz, TİMBİR üyesi ve BHA Abonesidir