• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/Haber-Tekniker-1805708642985868/
  • https://www.twitter.com/habertekniker

TÜMRAD-DER Yönetimi "KANSER OLMAK İSTEMİYORUZ" Basın Açıklaması Yaptı.

8 Kasım Dünya Radyoloji Günü münasebetiyle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Servisi önünde basın açıklaması düzenleyen Radyoloji Teknikerleri, ŞUA izinlerinin kaldırılması ve fazla mesai yapmak zorunda bırakılmalarını eleştirerek yetkililerden düzenleme talep etti.

Farklı STK'lara üye çok sayıda radyoloji çalışanının destek verdiği eylemde grup adına basın açıklamasını okuyan Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) Heybet Arslanoğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya seslenerek uğradıkları hak kayıplarının telafi edilmesi, ŞUA izinlerinin yeniden verilmesi ve fazla mesai yapmak zorunda kalmamak adına yeterli sayıda sağlık personeli alımının yapılması talebinde bulundu. 
Radyoloji Teknikerlerinden Kanser Olmak İstemiyoruz protestosu, HaberTekniker
Arslanoğlu, "Radyoloji camiası olarak birçok hak kayıplarına uğruyoruz. Hak kayıplarımız sadece ekonomik kayıplar ile sınırlı kalmadı özlük haklarımızda kayıplar ile karşı karşıya kaldık. Hukuksuzluk En Az Radyasyon Kadar Tehlikeli ve Öldürücüdür. Bildiğiniz üzere yaklaşık 2 yıldır pandemi ile mücadele ediyoruz. Bu mücadelenin ön saflarında yer alan radyoloji teknisyenleri diğer tüm sağlık emekçileri gibi bizler bir alkıştan daha fazlasını beklerken ekonomik ve sosyal haklarımızda, çalışma koşullarımızda iyileştirilmeler beklerken bütün bu özverili çalışmalar yok sayılarak kanunlarla düzenlenmiş haklarımızın en önemlisi de ŞUA izni hakkımızın elimizden alındığı bir süreci yaşadık. Son bir yılda radyoloji teknisyenlerini personel eksikliğinden dolayı fazla nöbet tutmaya zorladılar. Sağlık Bakanlığı, Danıştay henüz nihai kararını beklemeden hukuksuz bir şekilde 5 yıl boyunca tutulan bu nöbetlerin ücretlerini faizi ile birlikte geri istedi. Arkadaşlarımıza 5 bin ile 40 bin lira arasında borçlar çıkarıldı. Ödeme yapamayan meslektaşlarımız icra ve hacizlerle karşı karşıya kaldı. Bu durum hukuksuz olduğu gibi vicdanları yaralayan bir durumdur. Bu uygulamadan derhal vazgeçilmesini istiyoruz." dedi.
 
Yaşadıkları hukuksuzlukların sadece bunlarla sınırlı olmadığını söyleyen Arslanoğlu, "25 Haziran 2021 bir gece yarısı Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile radyoloji çalışanlarının Şua izni haklarını düzenleyen, radyoloji departmanlarının ve röntgen cihazlarının sahip olması gereken standartları ve özellikleri düzenleyen 'Radyoloji Radyom ve Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkında Nizamname'nin yürürlükten kaldırıldığını öğrendik. Meslek örgütlerine, derneklere ve sendikalara haber vermeden radyasyon alanında çalışan radyoloji teknisyeni, radyolog hekim, medikal fizikçi, nükleer tıp uzmanı, radyoterapi teknikeri, radyoterapi uzmanlarından ve hemşirelerden oluşan 60 bin civarında sağlık emekçisinin özlük haklarını düzenleyen bir mevzuatın yürürlükten kaldırılarak bir yıl sonra yerine getirilen yönetmelikle ŞUA izinlerimiz kısıtlandı. Bizler Sağlık Emek ve Meslek Örgütleri olarak, Radyoloji teknisyenleri ve radyasyon ortamında çalışan diğer sağlık emekçilerinin hak kaybına uğramasını, haklarının ellerinden alınmasını asla kabul etmiyoruz. Endişeliyiz! Çünkü her bir mevzuat değişikliği ile birçok hakkımız ya kısıtlanıyor ya da tamamen kaldırılıyor. ŞUA izinlerimiz ve yıpranma denilen fiili hizmetlerimizin kaldırılması demek bizlerin daha fazla radyasyona maruz kalması ve kanser olmamız demek. Bizler sağlığımızdan ve haklarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz." diye konuştu.

Yanlış uygulamalar düzeltilinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Arslanoğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya seslenerek taleplerini şu şekilde sıraladı:

1. Sağlık Bakanlığı, ivedilikle yürürlükten kaldırılan mevzuatların yerine tüm tarafların (radyologlar, radyoloji teknisyenleri, fizikçiler, nükleer tıp uzmanları, sendikaları ve meslek örgütlerinin) görüşlerini alarak yeni bir düzenleme yapmalı.
2. Radyasyon ile çalışan sağlık personelinin şua izinleri, fiili hizmet ve çalışma süresi gibi kanunlarla düzenlenmiş haklarının aynen korunmalı.
3. Radyoloji alanında personel eksikliğini gidererek iş yükünü azaltacak şekilde istihdam yapılmalı.
4. Taşeronluk uygulamasına son verilerek görüntüleme hizmetlerinde çalışan radyoloji çalışanlarına güvenceli kadro verilmeli.
5. Teşvik sistemine son verilerek tek kalem ve insanca yaşanacak temel ücret artışı yapılmalı. 





358 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
DUYURU PANOSU
Radar Elektronik - Ankara
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Hava Durumu
TİMBİR & BHA
Kurumumuz, TİMBİR üyesi ve BHA Abonesidir