• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/Haber-Tekniker-1805708642985868/
  • https://www.twitter.com/habertekniker

Meslek Yüksek Okulu mezunu Ameliyat Teknikerleri, yönetmelikteki görev tanımlarının değiştirilerek iş imkanlarının önünün açılmasını istiyor.

Meslek Yüksek Okulu mezunu Ameliyathane Teknikerleri yasal eksiklikler nedeniyle mesleklerini yapamıyorlar. 16 bin ameliyathane teknikerinden çoğu işsiz. Çalışanlarsa meslekleri dışındaki işlerde çalışıyor.

Yaşadıkları sıkıntının, görev tanımındaki "cerrahi işlem sırasında hekimin uygun gördüğü durum ve şekilde cerrahi ekibe yardım eder" ifadesinden kaynaklandığını söylüyorlar. Ameliyathane teknikerleri, yoruma açık olan ve hastane yönetiminin inisiyatifine bırakılmış olan bu maddenin "steril olarak vakaya dahil olur, cerrahı asite eder" şeklinde değiştirilmesini istiyorlar.

Yasal eksikliklerin giderilmesi için mücadele eden ameliyathane teknikerleri seslerini Sağlık Bakanlığına duyurmaya çalışıyorlar. Bu amaçla Türkiye Ameliyathane Teknikerleri Derneği'ni (Atekder) kurdular ve sosyal medya üzerinden düzenledikleri etkinliklerle dikkat çekmek istiyorlar.

Sıra gecesinde seslendirdikleri türkünün sözlerini "PDC (Personel Dağıtım Cetveli) tablosuna dahil olmak istiyoruz, görev tanımlaması istiyoruz, Sağlık Bakanlığı sesimizi duy" ifadeleriyle değiştirdiler. Türküyü sosyal medyada paylaşarak ameliyathane teknikerleri olarak Şanlıurfa'dan seslendiler. Son günlerde de yine "PDC tablosuna dahil olmak istiyoruz, görev tanımlaması istiyoruz" vurgularının öne çıkarıldığı bir Rap şarkısı hazırladılar.

Genç işsiz ameliyathane teknikerleri Şanlıurfa'da bir araya gelerek sorunlarını anlattılar.

'YÖNETMELİK BİR AN ÖNCE ÇIKSIN YADA DİPLOMAMIZI İPTAL ETSİNLER'

Esat Özer: 16 bin mezun ameliyat teknikeriyiz. 2002 yılından beri PDC tablosuna dâhil olmayı, 2014 yılından beri de görev tanımının değişmesini bekliyoruz. PDC tablosu bir hastanede bulunması mecburi olan asgari personeldir. Sertifikasyonların son bulmasını istiyoruz. Atama sayılarımızın iyileştirilmesini istiyoruz. Özel hastanelerde iş imkânı bulamıyoruz. Görev tanımımız, PDC tablosunda olmamamız bahane ediliyor. Şu an 16 bin mezunuz her geçen gün sayımız artıyor.

Şu an yerimize cerrahi eğitim almamış olan laboratuvar teknikerleri, sağlık teknisyenleri, sağlık memuru, ebe bile steril vakaya dahil olurken bu bölümü okuyup da branş bazında profesyonelleşmiş ameliyathane teknikerleri vakaya dahil edilmiyor.

Mezun olduktan sonra Şanlıurfa'ya geldim, buradaki bütün hastanelere başvurdum. Her yerde aynı şey bahane olarak söylendi.

Ben şu an çiftçilik yapıyorum. Ya bu yönetmelik çıkarılsın ya da diplomalarımız iptal edilsin, zaten bir işe yaradığı yok, evde bir kâğıt parçası olarak bekliyor.

2014'TEKİ DEĞİŞİKLİK SORUNLARI DOĞURDU

Birgül Kurnaz: Üç yıldır işsizim. Görev tanımımızda yoruma açık maddeler nedeniyle iş bulamıyorum. İş müracaatlarımızda bize 'Gidin yönetmeliğinizi düzeltin, ondan sonra gelin' diyorlar. İstanbul'da, Hatay'da ve Şanlıurfa'da bütün hastanelere iş başvurusu yaptım, geri dönüş olmadı. Sadece atanma değil görev tanımımızın düzeltilmesini istiyoruz. Biz sadece mesleğimizi yapmak istiyoruz.

Ameliyathane Teknikerliği eğitiminin amacı cerrahi operasyon sırasında cerrahi ekibe yardımcı olacak sağlık personelini yetiştirmektir. 2014'te görev tanımımızda yapılan değişikliklerle mesleğimizde bu sıkıntılar yaratıldı.
Emrah Kılıçal: Bizi geri planda, farklı işlerde çalıştırmak istiyorlar, başka branşların işlerini ameliyathane teknikerlerine yaptırmak istiyorlar. İstanbul'da iş aradım, bütün hastanelerle görüştüm, 'Yönetmeliklerinizi düzeltin öyle gelin, sizi ameliyathane teknikeri olarak değil ameliyathane temizlik personeli olarak alabiliyoruz' dediler. Şu anda, mesleğimle alakasız olarak, özel bir şirkette ön muhasebeci olarak çalışıyorum.

Veysel Arslan: 2016'da mezun oldum, o zamandan beri iş arıyorum. Şu an babamın kırtasiyesinde çalışıyorum. Ailemizle emek verdik ama bir işe yaramıyor. Sorunlarımızın çözülmesi ve sesimizi duyurabilmek için çeşitli çalışmalar yaptık. Sosyal medya üzerinden, sıra gecesinde seslendirmelerle ve hazırladığımız rap müziğiyle sesimizi duyurmaya çalıştık.

'İKİ AYLIK SERTİFİKA YERİMİZİ DOLDURUYOR!'

Mehmet Kadiroğlu: 2014 yılında üniversiteyi tam burslu kazandım. 2016'da mezun oldum ama iş bulamadım. Görev tanımı sıkıntı yaratıyor.

Ramazan Yakan: Üç yıldır işsizim. Birçok özel hastaneye başvurdum, almıyorlar bizi. İki aylık sertifikayla bizim yerimize geçiyorlar. Hakkımız olan yerde çalışmak istiyoruz.

Köye gidiyorum; bağımız, fıstığımız var, onlarla uğraşıyorum. Köydekiler görüyor, 'Okul okudun, ne iş yapıyorsun' diyorlar. Ne diyebiliriz ki... Köydeki adamı görünce ne cevap vereceğimi bilemiyorum, üzülüyorum.

Eyüp Acıoğlu: 2016'da mezun oldum, o zamandan beri işsizim, üç aydan beri de özel bir firmada satış danışmanı olarak çalışıyorum. İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de, Şanlıurfa'da birçok özel hastaneye başvurdum ama hiçbir şekilde dönüş alamadım.








Kaynak:https://www.aydinlik.com.tr/16-bin-ameliyathane-teknikeri-is-bulamiyor-diplomamiz-kagit-parcasindan-ibaret-emek-mart-2019-1



426 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
DUYURU PANOSU
Radar Elektronik - Ankara
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957
Hava Durumu
TİMBİR & BHA
Kurumumuz, TİMBİR üyesi ve BHA Abonesidir